FAIL (the browser should render some flash content, not this).

Share  

Startsida / Orter och sevärdheter / Antibes och Juan-les-Pins

ANTIBES och JUAN-LES-PINS

Antibes är ett Rivierans mest populära resmål, inte minst för oss skandinaver. Staden har en av Europas största privatvbåthamnar och en genuin stadskärna. Intill Antibes ligger det modernare Juan-les-Pins och den vackra halvön Cap d'Antibes.

ANTIBES
AntibesStaden Antibes, med sina 70 000 invånare, har anor ända från 300-talet då den grundades av grekerna med namnet Antipolis. Idag är Antibes en trevlig stad som ligger sida vid sida med tvillingstaden Juan-Les-Pins. Smala gränder och stenhus ligger tätt i Gamla stan som inte är så stor men har en äkta gemytlighet.  På den välbesökta marknaden i Gamla stan, Cours Masséna, kan du köpa olika provensalska specialiteter, blommor, kryddor, lavendelpåsar och konsthantverk.

Antibes som resmål passar speciellt bra för barnfamiljer. Detta eftersom staden har ett lugnt tempo, folklig atmosfär och fina badstränder, t.ex. den mysiga Gravette stranden invid hamnen och Gamla stan.  I Antibes kan du bada och sola och här finns även möjlighet till vindsurfing, segling, dykning m.m. Att hyra en egen båt, med eller utan besättning, fungerar också utmärkt.

Att vandra längs kajerna i den välbesökta hamnen, Port Vauban, är ett måste om du besöker Antibes. Här kan du se allt ifrån små, lokala fiskebåtar till världens absolut största yatcher. På den så kallade Billionaire Row vid Antibes Yacht Club ligger de gigantiska yatcherna sida vid sida. Om dagen är det full aktivitet här eftersom det hundratal besättningsmän som jobbar på yachterna putsar och fejar båtarna.

Många kända konstnärer har blivit förälskade i Antibes och har vistats här under kortare  och längre perioder. En av dem var spanjoren Pablo Picasso som bodde här på 1940-talet. Nu kan du besöka Picassomuséet och se på ett flertal av hans verk. Museet, som ligger högst upp i den medeltida stadsdelen och är inrymt i Chateau Grimaldi, visar även verk av bl.a. Fernand Léger och Miro. En annan för oss välkänd konstnär som vistades här är Evert Taube. Han bodde här stora delar av 1950-talet. Här hämtade han inspiration till sina visor och böcker. Strandpensionatet La Petit Reserve  kom att bli som hans andra hem.

Det stora fortet som ligger vid hamnen heter Le Fort Carre. Anläggningen är från år 1550 och här har Napoleon både bott och suttit fängslad. Från fortet har du en fantastisk utsikt över Antibes och dess hamn. Guidade turer hålls flera gånger dagligen. I Antibes finns även arkeologimuseet Musée d´Archéolgie med grekiska och etruskiska fynd från Medelhavet.

JUAN-LES-PINS
Någon kilometer söder om Antibes stadskärna, vänt emot Cannes-bukten, ligger Juan-Les-Pins. Juan-les-Pins är en modernare stad med ett stort nöjesutbud. Staden är känd för sin välbesökta jazzfestival som hålls i juli varje år. Juan-Les-Pins har också ett modernt shoppingutbud och ett pulserande nattliv. Fina sandstränder för sol och bad finns här och möjligheter till olika vattenaktiviteter.

I Juan-Les-Pins ligger Eden Beach Casino där du med lite tur kan öka din reskassa. Ett annat ställe värt att besöka är Park Exflora, som är en fem hektar stor trädgård. Här kan du se 330 växtarter i trädgårdar med olika stilar, såsom romersk, provensalsk och grekisk.

CAP D'ANTIBES
Cap d´Antibes är en grönskande udde med många fantastiska stränder och vikar. Även miljonärsvillorna ligger tätt och i vissa av dem huserar riktiga kändisar. Exempelvis har artisten Madonna samt ryssarna Roman Abramovitj, känd för att äga fotbollsklubben Chelsea, och ex-presidenten Boris Jeltsin slagit sig ner här. Längst ut på udden ligger mytomspunna Hôtel du Cap Eden Roc, kustens mest kända filmstjärnehotell där så gott som hela Hollywood-eliten har vistats.

LÄNKAR
Hotell på centrala Rivieran

Turistportalen för Antibes/Juan-les-Pin

Antibes
Restauranger invid stadsmuren

Antibes
Mysig strand nära hamnen

Antibes
Roman Abramovichs Ecstasea

Antibes
Antibes medeltida stadskärna

Antibes
Traditionella båtar vid Cap d'Antibes

KARTA

Rivieranguiden.se är Sveriges största sajt för franska Rivieran. Sedan 2007 har vi hjälpt svenskar att resa ner till Rivieran och genom vår sajt kan du enkelt boka flyg, hyrbil och hotell i såväl Nice, Cannes, Monaco som Saint-Tropez.