FAIL (the browser should render some flash content, not this).

Share  

Startsida / Orter och sevärdheter / Cap Ferrat
CAP FERRAT

Från de branta bergen mellan Nice och Monaco breder den natursköna halvön Cap Ferrat ut sig i Medelhavet. Halvön är känd som hemvist för de affärsmän, filmstjärnor och maffiamedlemmer som valt att avskärma sig från massmedia och slå sig till ro på en av Europas mest underbara platser. Bland det dussintal mysiga stränder som du hittar mellan halvöns olika uddar ligger den gamla fiskebyn St Jean med en gemytlig marina. Halvöns höjdpunkt, den florentinska Villa Ephrussi de Rothschild, är kustens vackraste hus och har en vidunderlig utsikt.

DEN FRÄMSTA ADRESSEN
Det var under 1800-talet som St Jean Cap Ferrat blev känd för den europeiska aristokratin. Belgiens dåvarande kung Leopold II, känd för exploateringen av Kongo, ägde en stor del av halvön och lät uppföra magnifika villor. Flera andra kungligheter (t.ex. hertigen och hertiginnan av Windsdor), celebriteter (såsom Somerset Maugham) och på senare tid även den brittiske skådespelaren David Niven, sångerskan Edith Piaf och Charlie Chaplin har slaget ner sina bopålar här. Den här tillströmningen har gjort St Jean Cap Ferrat till den mest prestigefyllda adressen på franska Rivieran. Atmosfären på Cap Ferrat är mycket avslappnad och skiljer sig markant från exempelvis jetset-stämningen i St Tropez.

Den mest mest kända villan, Villa Ephrussi de Rotschild (som beskrivs nedan), är öppen för allmänheten men i övrigt är det stora murar och övervakningskameror som dominerar Cap Ferrat. De flesta villorna har anonyma, utländska ägare men vissa av Cap Ferrats arkitektoniska skapelser har blivit riktiga landmärken. Villa Nellcôte, huset Rolling Stones hyrda under några år, är ett exempel samtidigt som villan La Fleur du Cap är allmänt känd. Den senare har nämligen inhyst både Charlie Chaplin och Dodi Fayed, men det är den skådespelaren David Niven som fått namnge det lilla torget utanför - Place David Niven.

CAP FERRAT OCH ST JEAN
Den lilla staden St Jean ligger på halvöns östra sida och har än idag karaktären av en fiskeby. Traditionella hus vetter mot hamnen och här finns flera restauranger och kaféer. Längst ut på Cap Ferrat ligger en fyr som blivit ett landmärke för området mellan Nice och Monaco, vilket inofficiellt brukar kallas den "klassiska Rivieran". Strandlanskapet vid fyren och runt hela halvön är vulkaniskt och är mycket speciellt. Från själva huvudhalvön sticker det ännu ut en mindre halvö, Saint Hospice, som är uppkallad efter kapellet som finns längst ut på den. Cap Ferrat har flera mindre stränder, varav Plage Passable kanske är den mysigaste.

Cap Ferrat lämpar sig utmärkt för vandringar eftersom en vandringsled löper längs så gott som hela halvöns strandlinje. Ibland slingrar den sig insprängd i berget, ibland är det en asfalterad strandpromenad och ibland en stig i en grönskande trädgård. Vandringen runt hela halvön tar ungefär tre timmar men det passar även utmärkt att bara promenera vissa sträckor.

En av kung Leopold II:s gamla villor, Les Cedres, har delvis förvandlats till ett litet, men högklassigt, zoo. Här kan du bl.a. få se badande björnar, tebjudningar för schimpanser, fransktalande papegojor samt roliga och skrattande apor.

VILLA EPHRUSSI DE ROTSCHILD
Bland alla höga murar och övervakningskameror på Cap Ferrat finns det en villa, dessutom den allra vackraste, som har öppnat sina grindar för er besökare. Villa Ephrussi de Rothschild byggdes under början av 1900-talet av baronessan Beatrice Eprhrussi de Rotschild, gift med en av de förmögna, holländska Rotschild-bankirerna. Idag är den Italien-inspirerade villan ett museum öppet för allmänheten.

Villan i sig är otroligt påkostad med marmorpelare, exklusiva möbler och ovärderliga porslins- och konstsamlingar. Villan omges av sju vackra trädgårdar varav den mest kända är den franska trädgården som ligger rakt framför villan och stoltserar med vackra fontäner, akvedukter och tropiska palmer. I sluttningarna kring villan ligger den spanska, florentinska, japanska och exotiska trädgården. Även en rosenträdgård med över hundra olika rosor och en stenträdgård med skultpurer och trappor finns här. Utsikten över Villefranche- och Beaulieuviken från dessa trädgårdar är vidunderlig.

LÄNKAR
Hotell på klassiska Rivieran

Villa Ephrussis hemsida


Yachter vid Cap Ferrat


Natursköna Cap Ferrat


Villa Ephrussi de Rotschild


Vulkaniskt landskap vid fyren


Villa Ephrussis franska trädgård

KARTA

Rivieranguiden.se är Sveriges största sajt för franska Rivieran. Sedan 2007 har vi hjälpt svenskar att resa ner till Rivieran och genom vår sajt kan du enkelt boka flyg, hyrbil och hotell i såväl Nice, Cannes, Monaco som Saint-Tropez.