FAIL (the browser should render some flash content, not this).

Share  

Startsida / Orter och sevärdheter / Eze

EZE

Bergsbyn Eze Village är på sin 429 meters höjd ett betagande örnnäste med en väldig panoramautsikt över hela franska Rivieran. De medeltida husen står tätt på den dramatiska bergstoppen och de blomstrande, bilfria gatorna slingrar sig upp till ruinen av ett medeltida slott. Stämningen i Eze är sagolik och det är ingen tvekan om att Eze är en av Rivieras absoluta höjdpunkter.

DEN MEDELTIDA BERGSBYN
EsterelMitt i det dramatiska landskapet mellan Monaco och Nice ståtar den medeltida bergsbyn Eze på en brant bergstopp. Byns gator, som är avstängda för biltrafik, kantas av butiker och konstnärsateljéer inrymda i mysiga stenrum. Här kan du köpa vackra tavlor med vackra Rivieranmotiv direkt från konstnärerna. På bergets topp breder en kaktusfylld trädgård ut sig och härifrån kan du beskåda Rivierans bästa utsikt. Trots närheten till Rivierans huvudorter känns bergsbyn Eze mycket rofylld (troligen för att motorvägen löper på andra sidan bergsväggen). I denna charmiga by bor det enbart tjugo bofasta invånare men om dagen fylls gatorna av nyfikna turister. Byn blir ändå aldrig överfull av turister utan den genuina atmosfären bibehålls, till skillnad från många andra orter. Gatorna kryllar av historia och här och där kan du på små skyltar läsa om vilken dramatisk händelse som har utspelat sig just där du står!

Ezes gator och hus är restaurerade i en autentiskt medeltida stil och är den finaste av Rivierans alla bergsbyar. St Paul de Vence är inte långt därefter men Ezes oslagbara utsikt placerar Eze i en klass för sg!

AKTIVITETER I NÄROMRÅDET
Inom bara minuter kan du nå den trivsamma, mysiga stranden nedanför bergsbyn. Stranden är långsmal och kantas av pinjeträd. Stranden nedanför Eze var ett populärt tillhåll redan under romartiden men guldåldern uppstod under 1900-talet då europeisk aristokrati sökte sig hit och gjorde orten till en av Rivierans lyxigaste. Stranden erbjuder ett stort utbud av vattensportaktiviteter. Här kan du segla, åka vattenskidor, paddla kajak, dyka och framförallt sola och bada!

Området kring Eze är ett paradis för vandrare och klättrare. Vandringsleder utgår från bergsbyn både norrut upp i bergen och söderut mot havet. Stigen mot havet har fått sitt namn, Chemin Nietzsche, från den tyske filosofen Friedrich Nietzsche som lär ha skrivit delar av sitt mest berömda verk, “Så talade Zarathustra”, under sin vandring upp till Eze.

EN NÄRMARE TITT PÅ BERGSBYN
Högst upp i bergsbyn ligger idag ruinen av ett medeltida slott. Slottet jämnades med marken år 1706 på order av Frankrikes solkung Ludwig XIV. Byn var för strategiskt viktig och risken att spanjorerna, som de befann sig i krig med, skulle få kontroll över slottet var enligt honom för stor. Bland de gamla slottsmurarna växer idag exotiska växter - speciellt många mexikanska kaktusar. Det kostar visserligen fem euro för att få komma upp hit men det är det utan tvekan värt.

Innanför den bastanta, historiska porten - la Poterne - som leder dig in till byn ligger det lilla torget Placette och härifrån slingrar sig tre olika blomsterfyllda vägar. Den ena, Rue du Brec, leder till 1700-talskyrkan Notre Dame de l’Assomption. Kyrkan är i barockstil och ritades av den välkände arkitekten Antonio Spinelli.

I mitten av byn finns ytterligare ett litet torg, Place du Planet, som är mycket mysigt. Vid torget ligger ett stort hus märkt med inskriptionen Maison de Riquiers. Detta hus kallas Riquiers-slottet och var under Medeltiden bebott av den Nicebördiga familjen Riquiers som styrde Eze under flera hundra år. På 1600-talet kom huset i familjen Fighieras, en annan mäktig Ezefamilj, ägo. På 1920-talet köptes villan av den amerikanska kompositören Samuel Barlow. Han lät också bygga en trevlig fontän på Place du Planet. En bit härifrån ligger kapellet Chapelle de la Sainte Croix från 1400-talet.

Likt många andra förtrollades den berömda, franska komikern Francis Blanche av Eze och valde att bosätta sig här. Idag ligger han begravd invid kyrkan. Till hans ära har man namngett en plats, Place Francis Blanche, där han tydligen satt och spelade instrument om kvällarna, efter honom.

LYX OCH FLÄRD I EZE VILLAGE
I Eze finns två av Rivierans finaste hotell - Château de la Chèvre d’Or och Château Eza. Château Eza är ett fyrstjärnigt hotell med en mycket välkänd restaurang. Detta slott köptes ursprungligen år 1923 av den svenske prinsen Wilhelm, son till kung Gustav V, och slottet kom att kallas “den svenske prinsens slott” av ortsborna. Den svenska kungafamiljen vistades flera gånger här. År 1976 köpte en rik man från Geneve, André Rochas, slottet och förvandlade det till ett lyxhotell som idag är ett av Europas finaste.

Det andra hotellet, Château de la Chevre d’Or, har nått världsrykte för sina excellenta gourmetrestauranger, unika rum i olika stilar och sin fantastiska utsikt! Det hela började med att violinisten Zlatko Balovic köpte ett antal byggnader i Eze och restaurerade dem. Trettio år senare köpte Robert Wolf byggnaderna och skapade en högklassig restaurang och utvecklades senare, på initiativ av Walt Disney, till ett fyrstjärnigt hotell. Förutom sina tre restauranger och förtjusande rum har Chèvre d’Or lyckats placera två pooler, varav den ena tillhör presidentsviten, i den branta bergssluttningen!

LÄNKAR
Hotell på klassiska Rivieran

Turistportalen för Eze

Eze
Utsikt från Ezes exotiska trädgård

Eze
Bergsbyn Eze med Cap Ferrat i bakgrunden

Eze
Torget Place du Planet

Eze
Eze Village (t.v.) och kusten

Eze
Vacker gata i Eze

Eze
Parfymeriet Fragonard, alldeles intill bergsbyn

KARTA

Rivieranguiden.se är Sveriges största sajt för franska Rivieran. Sedan 2007 har vi hjälpt svenskar att resa ner till Rivieran och genom vår sajt kan du enkelt boka flyg, hyrbil och hotell i såväl Nice, Cannes, Monaco som Saint-Tropez.