FAIL (the browser should render some flash content, not this).

Share  

Startsida / Orter och sevärdheter / St Paul de Vence

ST PAUL DE VENCE

St Paul de Vence är Frankrikes mest kända konstnärsby och ligger vackert beläget på en kulle omgiven av pinjeträd, cypresser och vingårdar. Runt byn slingrar sig en mur som gör att ett besök i St Paul de Vence känns som att göra en resa tillbaka till Medeltiden. Här på de smala gränderna trängs restauranger, kaféer, gallerier och små boutiquer.

St Paul de VenceSt Paul de Vence härstammar från 1500-talet, men “upptäcktes” först på 1920-talet av konstnären Modigliani. Numera är St Paul de Vence Franska Rivierans mest kända konstnärsby och här är det säsong året runt. St Paul de Vence har 300 soldagar per år och hösten är varm och vintrarna milda, så ett besök här passar vilken årstid som helst. St Paul de Vence präglas av dess små, stenlagda gator och fontäner, fönster och dörrar.

Huvudgatan Rue Grande går mellan Porte Royale till Port Sud. På kyrkogården, som ligger bredvid Port Sud, ligger bl.a. konstnären Chagall och den prominenta ätten Maeght begravda. Härifrån har man dessutom en underbar utsikt ut över Rivieran. Rue Grande är full av gallerier, små butiker och många små restauranger och kaféer och erbjuder en mångfald av tillfällen för shopping och avkoppling. Här hittar du olika lokala varor, allt från hantverk till matprodukter, tavlor och konst samt olika saker för heminredning.

Inne i byn ligger också en gotisk 1100-tals kyrka, som är väl värd ett besök. Här kan man beskåda målningen Katarina av Alexandria och se bl.a. ett relikskrin av guld.

I St Paul de Vence finns ett varierat utbud av boendealternativ, allt från B&B till fina hotell av olika storlek som erbjuder boende av högsta kvalitet både vad gäller miljö och service. Du kan njuta av utsökt provencalsk mat, dricka lokala viner samtidigt som du betraktar konst av världsklass.

St Paul de Vence är också en “kändisby” dit många berömdheter har sökt och söker sig till än idag. Har du tur kan du skymta Roger Moore som bor i byn, med sin svenskfödda hustru.

FONDATION MAEGHT OCH LA COLOMBE D'OR
När du besöker St Paul de Vence finns det två ställen som du inte får missa. Först har vi Fondation Maeght som är ett av Europas finaste moderna museer. Museet ligger vackert på kullarna bland pinjeträden, alldeles ovanför St Paul de Vence. Fondation Maeght grundades 1964 av 2 konsthandlare från Cannes, paret Aimé och Marqurite Maeght. Paret hade bl.a. Chagall, Matisse och Miro som sina kunder och det var deras privata samling som lade grunden till museet. Fondation Maeght har årligen 250 000 besökare och har 6000 arbeten utställda. Man kan se skulpturer av Miro och Giacometti året om medan det sommartid visas tillfälliga utställningar.

Det andra du inte får missa är La Colombe d´Or, ett anrikt hotell med en världsberömd restaurang. Här kan du beskåda verk av bl.a. Picasso, Matisse, Braque, Léger medan du äter en middag, eller varför inte en lunch.

LÄNKAR
Hotell på centrala Rivieran
Turistportalen för St Paul de Vence

St Paul de Vence
St Paul de Vence

St Paul de Vence
Blomstrande, medeltida gata

St Paul de Vence
Bouleplanen i St Paul de Vence

St Paul de Vence
La Grande Fontaine

KARTA

Rivieranguiden.se är Sveriges största sajt för franska Rivieran. Sedan 2007 har vi hjälpt svenskar att resa ner till Rivieran och genom vår sajt kan du enkelt boka flyg, hyrbil och hotell i såväl Nice, Cannes, Monaco som Saint-Tropez.