FAIL (the browser should render some flash content, not this).

Share  

Startsida / Orter och sevärdheter / Villefranche

VILLEFRANCHE

Villefranche är en mindre stad med karaktär av en fiskeby, inklämd i bukten mellan St Jean Cap Ferrat och Mont Boron. Villefranche stupar rakt ner i vad som är klassat som en av världens vackraste vikar. Med sina små, färggranna hus och idylliska gränder är staden vykortsvacker.

VillefrancheVillefranche är med sitt perfekta läge, mellan Nice och Monaco, en utmärkt utgångspunkt för utfärder både till land och havs. Staden, som doftar underbart av jasmin och lavendel, har sin speciella charm och påminner mera om en fiskeby än en exklusiv semesterort. Det behagliga klimatet, sandstränderna och den speciella atmosfären i hamnen gör Villefranche till ett populärt turistmål. Staden är mest känd för sin fina hamnpromenad, där man kan sitta och titta på alla båtar, samtidigt som man intar en god middag. Här ligger restaurangerna på rad och många av dem har kändisar, såsom skådespelare och idrottsstjärnor, som sina stamgäster.

SEVÄRDHETER I VILLEFRANCHE
I Villefranche finns en av Frankrikes äldsta gator, Rue Obscure, som är från 1200-talet. Gatan, som är en attraktion i sig själv, byggdes ursprungligen som skydd för ortsbefolkningen emot anfallande fiender. Här nere under stadens hus slingrar sig gatan fram under det välvda taket. Barockkyrkan från 1700-talet, Eglise St Michel, ligger mitt bland stadens smala gator och är en annan sevärdhet värd ett besök.

Vid hamnen finns det stora, gråa citadellet Saint Elme som idag inrymmer stadshus, konferensutrymmen, fyra museer samt enutomhusteater. En bit närmare hamnpromenaden ligger även Chapelle St Pierre från 1300-talet som en gång i tiden användes för fiskförvaring men är nu ett rikt utsmyckat kapell. Konstnären och författaren Jean Cocteau utsmyckade byggnaden år 1956 och därför kallas den numera även för Chapelle Cocteau. Varje kvadratcentimeter i kapellet fylls av teckningar i pastelltoner.

Längst in i Villefranche-bukten ligger en lång, välbesökt strand. Villefranche erbjuder en mängd olika aktiviteter året om. Här finns bra möjlighet till bland annat tennis, vindsurfing, dykning och båtutfärder.

VILLEFRANCE PÅ VITA DUKEN
Villefranche har fått stått värd för flera olika storfilmer. I James Bond-filmen “Never Say Never Again” låg skurkens lyxyacht förtöjd i viken, bondbruden vandrade vid hamnen och en intensiv motorcykeljakt ägde rum bland stadens gator. Michael Douglas-filmen “Den vilda jakten på juvelen” inleddes även den i Villefranche. Den amerikanska skådespelaren Robert de Niro och den franska Jean Reno har även de vandrat längs hamnpromenaden - detta i filmen Ronin. Ett flertal andra filmer, speciellt franska, har spelats in här.

KÄNDISAR I VILLEFRANCHE
För drygt ett århundrade sedan var det Belgiens kung Leopold II, känd för exploateringen av Kongo, som vandrade omkring här. Idag är det bl.a. Bill Gates, Tina Turner, Elton John, och Michael Flatley som du kan möta på hamnpromenaden!

Tina Turner huserar i en magnifik villa, Villa Anna Fleur, högt ovanför Villefranche. Från hennes beiga villa med en imponerande samling av antika möbler har hon en enastående utsikt över Villefranche-viken, Nice och St Jean Cap Ferrat. Den irländske dansaren Michael Flatley är en av hennes grannar och bor i villan Masquerade. Rakt ovanför Villefranche, på berget Mont Boron som gränsar till Nice, reser sig en rosa 50- miljonersvilla. Här semestrar Sir Elton John och kan, liksom Tina Turner, njuta av en makalös utsikt.

Vid Villefranche-viken finns en av Rivierans historiskt sett viktigaste villor - Villa la Leopolda. Denna enorma villa, som du inte kan undgå att se, restes i slutet av 1800-talet av kung Leopold II vid den tidpunkt då han ägde hela St Jean Cap Ferrat. Under 1900-talet har villan ägts av Fiat-frontfiguren Gianni Agnelli och den ökända affärsmannen Edmond Safra, som dessvärre mördades i Monaco. Microsoftgrundaren Bill Gates lär år 2001 ha köpt villan för 90 miljoner dollar av Safras änka, men 2008 såldes denna kulturskatt åt den ryske affärsmannen Roman Abramovitjs för rekordsumman tre miljarder kronor, vilket gör Villa La Leopolda till världens dyraste hus.

LÄNKAR
Hotell på klassiska Rivieran
Turistportalen för Villefranche

Villefranche
Vykortsvackra Villefranche

Villefranche
Rue Obscure, en av landets äldsta gator

Villefranche
Pastellfärgade hus

Villefranche
Hamnpromenaden

Villefranche
Villefranche sett från Cap Ferrat

Villefranche
Klassisk charm i Villefranche

KARTA

Rivieranguiden.se är Sveriges största sajt för franska Rivieran. Sedan 2007 har vi hjälpt svenskar att resa ner till Rivieran och genom vår sajt kan du enkelt boka flyg, hyrbil och hotell i såväl Nice, Cannes, Monaco som Saint-Tropez.